februar 7, 2018

Nutidens Online Markedspladser

Markedspladser har altid været et samlingssted

Igennem det meste af menneskehedens historie har markedspladser været samlingsstedet for alle handlende, der måtte have noget at tage med til markedet. Det har været her, hvor man forholdsvis let (for den rette pris) har kunnet afsætte sine varer til andre handlende. Det er et mødested for ligesindede, folk der måtte ønske at aftage (eller købe) en vare, og folk der måtte ønske at sælge varerne.

Jeg forestiller mig også, at det har været her, hvor sladderen har kørt mellem de handlende og deres familier. I nutidens verden har vi Facebook og Twitter til at sladre på, så dette behov må vel sige at være dækket fuldt ud 🙂

I oldtiden var produkterne egentlige betalingsmidler

Det har også næsten altid kostet noget at få lov til at benytte markedspladsens område altså for eksempel som at leje en stand eller bod på pladsen. I retorikken “noget for noget” har man sandsynligvis betalt for pladsens med goder. Det kunne være bageren, der betalte med brød, eller slagteren der betalte med kød.

Man har byttet indbyrdes med varer, da det først var op i vikingetiden og måske lidt før, at der har været en reel told / skat på varer eller moms. Det fandt folk dog sikkert ret hurtigt ud af, at man kunne undgå ved at oprette en ny markedsplads et andet sted – indtil kongens folk opdagede det og pålagde denne told igen.

I min barndom var det hyggeligt!

Jeg er i dag 45 år, og jeg husker tilbage til de gange, hvor jeg nærmest blev slæbt med hjemmefra af min mor og far. Det var primært på Vildsund Marked, hvor vi så på dyr, tøj, sko og alt muligt andet. Det var gode tider, og man kunne altid være sikker på at få en pølse eller anden godbidder, når man nu tog på markedet.

Folk havde også ofte købt varer fra eksempelvis Tyskland eller kopivarer af et eller andet tøj, som de solgte – sikkert illegalt og ulovligt, og helt sikkert sort – det var i Jylland og endda helt oppe i Thy – selvfølgelig har det været orange (noget af handlen ihvertfald). Men det var nu så hyggeligt.

Jeg tror faktisk aldrig, at de rigtige fysiske markedspladser stopper med at eksistere, men mængden af handel på dem bliver sikkert mindre og mindre. For nu er markedspladsen gået digitalt og begyndt at være langt mere kontrolleret og… Nu er det svært at lave sorte penge (tror jeg).

I nutiden og den nærmeste fremtid er det vel cool cash?

I år skriver vi 2018, det er vel noget mere end 10.000 år siden det første marked overhovedet blev lavet – hvor folk samledes. Nu samles man ikke mere – altså bortset fra omkring et website, hvor man kan se de gældende priser. For priserne er gældende, man kan desværre ikke længere hoste og harke eller forsøge at presse prisen nedad mere.

Nogle af disse markedspladser er eksempelvis

– Miinto, der hovedsageligt håndterer tøj og mode genstande.
– Trendsales, hvor du kan sælge tøj, tasker, smykker osv.
– Wupti Marketplace, hvor du kan købe alt mellem himmel og jord.
– Amazon kommer naturligvis også med i kategorien. Læs mere i denne artikel om, hvad vi gør, når Amazon kommer til landet.

I 2018-2025 kommer Markedspladser til at tage en større og større del af alt handel, der foretages online, og sikkert også alt handel der overhovedet nogensinde kommer til at blive foretaget. Du kan ikke snyde, du kan ikke presse prisen, og du kan være sikker på en ting – at du får en ordentlig kvalitet i stedet for noget Kina skrammel.

Købeloven vil stadig være gældende modsat på en fysisk markedsplads – jo, den gælder på det fysiske marked, men hvad er lige chancen for, at du overhovedet kan finde sælgeren nogensinde igen?

Jeg tror faktisk, at det er en fordel, at tingene er gået online, også når det er med handel af varer.

Hvad er fordelen ved den online markedsplads?

Der er mange gode fordele ved, at markedet er gået online. Som nævnt tidligere er det lidt lettere at bevare dine rettigheder i forhold til køb. Derudover er der for dig som webshoppens ejer også langt hurtigere salg og direkte ordrer. Det er lidt som om, at reglerne er lettere at forholde sig til.

Nogle markedspladser (så vidt jeg ved ingen i Danmark) tilbyder endvidere “lagerhotel” – det har Amazon blandt andet, så de langt hurtigere kan sende produkterne til kunder. Det kommer sikkert også til Danmark på et tidspunkt, at man producerer til lagre, som markedspladserne så sælger fra.

Asos i UK er også en af de markedspladser, der opbevarer kunders tøj (Asos er primært handel med tøj – som Miinto).

Er der ulemper ved markedspladser online

Bortset fra duften af hø, regnvejr og mulige lommetyve….

Er der sikkert stadig snydere, men dem tager markedspladserne sig af. Hvis de får en anmeldelse om, at der eksempelvis sælges kopivarer, er det sikkert, at de vil gribe ind og droppe samarbejdet med den butik.

Derudover kan man ikke handle sort mere, det er vi sikkert mange jyder, der er lidt træt af.

Dog vil jeg personligt mene, at der kun er fordele for dig som webshopejer – du vil få langt mere salg ved at være på markedspladsen. Du skal dog også vide, at det kan koste dig dyrt at få disse salg – se mere længere nede.

Din webshop på markedet

Det er let at få din egen stand på markedet, din position på markedet, vise dine flag og skabe yderligere synlighed. Det kræver faktisk kun, at du vælger nogle af markedspladserne til inde i vores konsol i avecdo.

Jeg vil her forsøge at forklare dig lidt om, hvordan du kommer på markedet, og om det nu overhovedet kan betale sig. For det giver måske egentlig sig selv, at du ikke kan forsvare at købe en stand på markedet for flere tusinde kroner, hvis du kun kan skabe en omsætning på et par hundrede. Derudover er der flere andre ting, der nok bør spille ind. Eksempelvis er der ved flere markedspladser en manuel operation, du skal gennemgå ved at oprette ordren i dit eget ordresystem, for hver gang du får en ordre på en markedsplads.

Flere af vores kunder efterspørger live tovejs synkronisering med ordre fra markedsplads til webshoppen, og det er faktisk noget, vi vil arbejde frem mod i fremtiden ved avecdo.

Kan det overhovedet betale sig at være med?

Hvad tjener du på din vare i %? Er din faktor på 50% eller derunder?

Du skal være klar over, at de fleste markedspladser tager kommission for hvert enkelt salg. Det betyder i princippet, at du vil betale en stump af kagen for hvert enkelt salg på markedspladsen – lidt lige som på affiliate for at der skabes et salg.

Provisionen / andelen, du skal betale fra markedsplads til markedsplads, er variabel, især de meget kendte pladser tager mange penge (hvilket vil sige en høj procentandel) – fordi de naturligvis kan tilføre langt flere salg.

Hvis ikke du tjener nok på din vare, så bør du tænke på, om den enkelte vare skal være med i feedet til markedspladsen. Det er en af de steder, hvor avecdo kan gøre en forskel, for her kan du fravælge både kategorier og underkategorier – helt ned til det enkelte produkt – om det skal med i filen til eksempelvis Wupti eller Miinto.

Fordelen ved at komme med er dog, at der er mange brugere, og alt markedsføring koster pladsen penge – og derfor ikke dig men også alt kendskab om brandet tilfalder derfor også markedspladsen og ikke dig som webshop / sælger.

Fordele

  • Du slipper for at markedsføre din egen shop særlig meget.
  • Nogle markedspladser sender også produkterne ud for dig (så vidt vides ikke i DK – endnu ihvertfald).
  • Du ved ret præcist, hvad det koster dig, og du kan i avecdo nøjes med at sende de produkter afsted, der rent faktisk er stor nok avance på – til at det kan betale sig.
  • Du slipper (til dels) for kundesupport og telefonopkald.
  • Det er lettere at ekspandere til udlandet; eksempelvis Sverige, Norge, Finland og eventuelt Tyskland, hvis man benytter diverse markedspladser som samarbejdspartnere.

Ulemper

  • Du skal altid betale en provision af salget og ved nogen markedspladser betale et månedlig medlemskab for at være med på markedet.
  • Kommissionen kan være høj.
  • Din shop får også mindre kendskabsgrad, da købet ikke foretages på din shop.
  • Du får nødvendigvis ikke pengene ret hurtigt for købet, så du mister lidt likviditet.

Hvad koster det at være på den online markedsplads?

Prisen på grisen er ofte en mindre andel af salget 5-30 % – plus nogle gange et månedligt gebyr.

Kan man forhandle om priserne?
Jeg har hørt, at man nogle gange kan forhandle pris og provision. Dog tænker jeg, at det er noget, der er svært at gøre, hvis man har en forholdsvis lille webshop eller salgspotentiale. Et alternativ er at man kan hæve prisen lidt på produkterne og sende de højere priser til markedspladserne, men om det er en god idé kan så debatteres i lang tid. Og om det overhovedet er lovligt i forhold de enkelte markedspladsers regler, kan jeg godt tvivle lidt på.

Hvilke markedspladser er der egentlig?

I Danmark har vi Miinto, Trendsales, Coolshop Marketplace, Wupti Marketplace og sikkert flere andre.

I 2017 kom Wupti Marketplace til, som en af de enkelte markedspladser og har haft en moderat succes, men jeg er helt sikker på, at de bliver en stor succes. Wupti har et kanont stærkt brand i Danmark, og vil sikkert vokse – dog er der flere andre markedspladser, der også giver mening.

Har du tøj med en forholdsvis høj provision og et stærkt brand, vil jeg anbefale både Wupti, Coolshop, Trendsales og Miinto

Hvilken af disse markeder der performer bedst, med lige nøjagtigt dit brand, er faktisk ret svært at gætte på. Som nævnt tidligere; en ting der er vigtig er, at man kun sender detaljer om de produkter, der rent faktisk kan sælges med en stor nok margen, til at det kan betale sig for dig at sælge det på markedspladsen.

Der jo ikke nogen grund til at sende 50+ kroner med hver enkelt ordre.

Markedspladser på verdensplan!

WOW der er mange…

ASOS, Amazon, ebay, Etsy, Bonanaza, Rover.com, Fruugo, PriceMinster, Spartoo, DaWanda, Allegro, Cdiscount, La Redoute, fnac, otto, pixmania, walmart, sears, Wish, Reverb, Wayfair, Jet og mange hundrede andre.

Der kommer sikkert også flere i Danmark, også selvom vi KUN har 6 millioner indbyggere – der udgør lidt under 1/1000 del af verdensbefolkningen.

HUSK at med de rette markedspladser kan du lettere ekspandere dit marked til udlandet

Amazon er jo faktisk også en markedsplads…

Husk forøvrigt også at Amazon er en markedsplads, de tager et månedligt gebyr for at være med og 10-15 % af salget for hver eneste gang.

Mine endelige tanker

Måske det er tid til for dig, at overveje om du vil du kvæles af konkurrenterne og markedspladserne, fordi du ikke selv er en del af markedet? Eller vil du med på turen mod, at du betaler en mindre sum for at komme på de enkelte markedspladser?

Det vil koste dig dette at komme med

  • “Markedsplads” Kanalen ved avecdo.
  • Månedligt gebyr til markedspladsen.
  • Provision af hver enkelt salg.

Husk endvidere at når vi ved avecdo først har dine produktdata i systemet, er det altid let at tilvælge flere kanaler – ofte med enkelte klik. Hver enkelt markedsplads skal dog også tjene lidt penge på hvert salg, der genereres gennem deres markedsplads.

Er du klar til at komme igang? Her er linket til at komme igang med avecdo

online-markedsplads

Discover more articles